Van galgen tot oorlogsdagen

dinsdag, 01 mei 2018

Heemkunde Houtem heeft er net een zeer geslaagde erfgoeddag opzitten, waar ze iedereen de wondere wereld van het Hemelrijk lieten ontdekken. De ervaringen van Willy Faes trokken de bezoeker mee naar de gebeurtenissen van toen. Het zwembad, de hutten,... Het was een boeiende reis naar het verleden. In de maand mei zet de actieve vereniging hun activiteiten verder met een ietwat aangepaste planning. Lees hieronder wat je van hen kan verwachten op aanstaande 12 en 27 mei.

 

Het Zonnegemse galgproject

Na het Cotthem monument, als herinnering aan onze steengroeven, het calvariekruis, eveneens in Cotthem opgericht als een richt- en veldkruis, en de recente actie voor de oprichting van onze schandpaal, heeft Heemkunde Houtem het plan opgevat om naast de herinnering aan gerechtelijke schandstraffen in onze gemeente, ook de doodstraf als een historische werkelijkheid op ons grondgebied in het daglicht te stellen..

Op de oude Sanderus kaart uit 1645 staat de juiste plaats van de Houtemse galg boven de Balei ingetekend, op de grens tussen Houtem en Borsbeke. HH plant er een infobord te plaatsen. Opgericht op dit hoog gelegen grensgebied moest de galg het afschrikkingsmiddel bij uitstek zijn. Het lichaam van de gehangene bleef er na voltrekking van het vonnis nog lange tijd hangen tot het vergaan was en de raven hun werk hadden gedaan.

“Wat de plaatsing in Houtem betreft, zien we sterke gelijkenissen tussen het woord ‘Balei’ en ‘banlo’ in de betekenis van ‘rechtsgebied’ (ban) en ‘bos’ (lo), maar ook met ‘baille’ alias ‘balie’, waar recht gesproken werd en met zijn uitvoerder de baljuw.” voegen ze er aan toe.

In Zonnegem stond eveneens een galg aan den Tomt. Ook daar komt een infobord. Daarop zal je meer kunnen lezen over de historische data waarop galgen die in de loop der geschiedenis hier werden opgericht. Bij het aflezen van deze gegevens zal men doorheen een plexi kunnen kijken naar het landschap waar eertijds de galg stond opgesteld.

De plechtige onthulling van deze twee infoborden zal doorgaan op 12 mei 2018 om 14u in Houtem op de kruising Balei – Ouden Heirweg met de kruising Kampenstraat – Kampenheuvel en aansluitend in Zonnegem op het driehoekje op de kruising van de Bernard Kempstraat met de Heetstraat. Iedereen welkom! Nadien biedt de gemeente jullie een drankje aan in de foyer van CC De Fabriek.

 

 

Heirbanen maken plaats voor Oorlogsdagen

Oorspronkelijk wilden ze bij Heemkunde Houtem op 27 mei een lezing geven over de ‘Heirbanen’ in het algemeen en deze van Houtem in het bijzonder. Na bespreking met Patrick Monsieur en de directie van het archeologisch museum van Velzeke, bleek dat het museum, samen met de lokale middenstand en de traditionele vlooienmarkt, eveneens die dag iets bijzonders zinnens zijn van dezelfde aard.
Uiteindelijk kwamen ze uit bij historicus Pieter Serrien die ons, ter gelegenheid van het verjaardagsjaar van het einde van Wereldoorlog I, zal weten te boeien met zijn lezing en boek ‘Oorlogsdagen’.
Hierin neemt hij ons mee, samen met dertig dagboekschrijvers, naar het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens De Groote Oorlog. Hij plaatst deze dagboekfragmenten voor het eerst naast elkaar en kadert de persoonlijke belevenissen van ooggetuigen in de gehele geschiedenis van de oorlog in ons land en hoopt de link te kunnen leggen met de belevenissen in Houtem naar aanleiding van het eerder verschenen dagboek van Rachel Van Gysegem.

PRAKTISCH
Lezing met PowerPoint. Het verhaal van de bezetting in Vlaanderen tijdens WO1, met verhalen uit de streek.
Afspraak:
· Zondag 27 mei 2018 om 10 u in CC De Fabriek
Inkomprijs:
· Leden HH: gratis
· Niet leden: 3 euro
Inschrijven kan/mag via:
· Christiane De Landsheer (053/63.12.75)
· Marie-Jeanne Pede (09/360.28.48)
· Mail: heemkundehoutem@gmail.com 
Meer info: http://heemkundehoutem.wordpress.com 

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden