Thuisverpleging Pascal Van Waeyenberghe & team erkend door de Vlaamse Overheid

donderdag, 03 mei 2018

Pascal Van Waeyenberghe en zijn team zijn redelijk gekend in de Houtemse wereld. Niet alleen hun auto’s zijn her en der te spotten op onze wegen, ook met het team zelf zullen de meesten van ons al eens in verband gekomen zijn. Wat startte als een éénmanszaak, is nu, 30 jaar later, een bloeiende zaak met 8 fulltime krachten! En bovendien liet Pascal met trots weten dat ze recent erkend werden door Volksgezondheid. Lees in dit artikel wat dat juist inhoudt.

 

Erkenning is uniek

Pascal: Dat wij deze erkenning kregen is niet iets waar wij licht over gaan. Het is namelijk zo dat zelfstandigen zelden deze erkenning krijgen. Meestal worden ze beperkt voor mutualiteiten en dergelijke zaken. Dat wij de erkenning behaalden is dus iets dat we graag willen delen met iedereen. Het is niet zo evident om erkend te worden. Er zijn vele eisen waar moet aan voldaan worden. Zo moet je een zaak hebben met minimum 7 fulltime medewerkers, moet er minstens 1 team-vergadering per maand worden vastgelegd, is er een werkruimte die moet voorzien worden, zijn er minimum 20u bijscholing per werknemer per jaar in te plannen,...
Momenteel hebben we binnen ons team alle beroepstitels die nodig zijn: wondzorg, diabetes, palliatieve, podologie, ik zelf heb ook nog een opleiding management achter de rug. 

Reorganisatie Volksgezondheid

Pascal: De erkenning is een groot voordeel naar de toekomst toe. Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen heeft het plan opgesteld om de 1ste lijns gezondheid volledig te herschikken. Daarbij legt hij een nadruk op samenwerking en communicatie tussen de verschillende partijen binnen volksgezondheid zoals ziekenhuizen, apothekers, mutualiteiten, verpleging, zorginstellingen, huisartsen... Enkel als erkende organisatie kan men in dit nieuwe systeem meestappen. Er zullen verschillende zorgregio’s worden gecreëerd. In Sint-Lievens-Houtem zullen we vallen onder de zorgregio Zottegem.

Evolutie in de zorgsector

Pascal: Op mijn 30 jaar in de zorgsector, heb ik een grote evolutie meegemaakt. Het grootste verschil dat iedereen opvalt is dat er nu veel meer zorgkundigen en verplegers aan huis komen, dan vroeger. Je ziet altijd wel iemand rondrijden. Vroeger bleven de mensen voor de nazorg en verpleging langer in de ziekenhuizen. Dat is nu niet meer het geval. Wij laten ons dan ook al enkele jaren opnemen in de zorggids voor de provincie Oost-Vlaanderen. Hier staan per regio verschillende actoren die kunnen gecontacteerd worden, slechts 1 per specialisatie. Als zaak voor gespecialiseerde thuisverpleging voor de regio Zottegem staan wij er in vermeld. Omwille van de reden dat mensen vroeger naar huis gaan is onze job technisch veel complexer geworden. Nu moeten we echt alles kunnen. Wat ook zeker niet te onderschatten is, is de begeleiding die wij voorzien bij de palliatieve zorgen.

Zorgkundige vs verpleegkundige

Pascal: Zorgkundigen helpen de mensen bij het toilet, aantrekken van steunkousen, stomazorg,... Verpleegkundigen mogen alles doen wat in een ziekenhuis kan gebeuren. Dat houdt onder andere in: spuiten geven, voeding via sonde, katheters,... Wij hebben ook pijnpompen ter beschikking voor onze patiënten. Onze mensen moeten dus heel goed opgeleid zijn want in een ziekenhuis heeft iedereen zijn specialiteit, maar wij zullen alle specifieke problemen behandelen. Men moet dus echt van alle markten thuis zijn.

Assistentiewoningen te Bavegem

Pascal: Enkele jaren geleden had ik de mogelijkheid enkele assistentiewoningen te laten bouwen. Vanuit mijn functie kon ik zien dat hier een hoge nood aan was, dus twijfelde ik niet te lang en liet 7 assistentiewoningen bouwen in Bavegem. Dit zijn aangepaste woningen, die eveneens erkend zijn door de Vlaamse Overheid. Ze voldoen aan verschillende criteria zoals rolstoelvriendelijk, vb zittend de afwas kunnen doen. Concreet voldoen deze appartementen aan dezelfde eisen als de flatten van Ter Kimme. Het enige criteria voor de huurders is dat het 65+ers zijn. Momenteel staat er 1 vrij. Dus wie interesse heeft kan steeds met ons contact opnemen.

TIH wenst Pascal en zijn team een dikke proficiat met de erkenning en bedankt voor de tijd die je vrijmaakte voor dit gesprek.
Wie meer info wilt over de thuisverpleging of de assistentiewoning kan zich richten tot pascal.van.waeyenberghe@skynet.be of via het telefoonnummer 053/22.90.64. Neem ook eens een kijkje op de website www.woundcare.be of www.wondzorg.org

 

 

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden