Samen tegen zwerfvuil

zaterdag, 28 april 2018

De voorbije maanden komt het probleem “zwerfvuil” al eens wat vaker in de aandacht. Is dit omdat het probleem erger wordt? Of gewoon, omdat het grote publiek een groter besef heeft van wat de gevolgen van zwerfvuil kunnen zijn? Het is namelijk niet alleen schadelijk voor fauna en flora, het geeft eveneens een beeld van een vuile gemeente weer en het is iets dat we op onze zomerse wandeldagen zeker willen ontwijken. Het probleem ligt bij de bevolking, en de oplossing ook. TIH ging eens luisteren bij schepen Tim De Knyf hoe we het zwerfvuil-probleem het beste aanpakken.

Preventie via sensibilisering

Tim: We doen als gemeente aan preventie via allerlei sensibiliseringsacties via de zwerfvuilactie, maar ook via controle en zware boetes (camera gekocht, boete naar €1000 opgetrokken) en het project zwerfvuilpeters en -meters die vanaf deze week het hele grondgebied proper proberen houden met materiaal (vuilzakken, grijpers, handschoenen,...) dat de gemeente ter beschikking stelt. Meer dan 25 deelnemers kwamen zich al aanmelden bij de startavond, dus het begin is alvast een groot succes.
Ik ben zeer blij dat de schoolkinderen elk jaar opnieuw blijvend deze opruimactie willen ondersteunen en daarmee ook een duidelijk signaal geven naar de daders dat zulk asociaal gedrag niet getolereerd wordt.

Camera tegen zwerfvuil

Tim: Het camerasysteem kost ongeveer €6000 en wordt wekelijks op een andere locatie gehangen. De camera filmt autonoom dag en nacht en de beelden worden in realtime gestreamd naar beveiligde webservice. Dus de camera beschadigen helpt niets om beelden te wissen. Hij kan dag en nacht duidelijke beelden maken dankzij het dubbelvoudig camerasysteem (2 camera’s geïntegreerd) en herkent zelfs automatisch nummerplaten.
Het ophangen, verhangen edm doen we in eigen beheer met onze technische buitendienst. De locaties worden gekozen op basis van interne lijst van zwerfvuil en sluikstort-gevoelige locaties. Ook burgers mogen suggesties doorgeven en sommigen doen dat ook nu al. Het systeem is de voorbije 2 maand uitgebreid getest geweest. De bevoegde personen hebben ook een aangepaste opleiding gekregen. De camera werkt vanaf deze week dagelijks.

Boetes om te vermijden

Tim: Er is een absolute nultolerantie. Wie betrapt wordt heeft een boete van €1000, plus de opruimings- én verwerkingskosten van het afval. We geven elk sluikstort ook door aan het parket! Het kan nog een jaar of misschien langer duren, maar dit is een strijd die we zullen winnen. Asociaal gedrag zoals sluikstorten wordt niet getolereerd, we zullen iedereen die zich laat filmen beboeten en aangeven, zowel voor een kleine plastic zak met afval als voor de grote sluikstorten.

Wie wil meehelpen aan project zwerfvuilpeters en -meters EN/OF zwerfvuil wil melden kan dat doen via het meldpunt:
telefoon: 0800 95201
mail: woonloket@sint-lievens-houtem.be  
Wie graag meer info heeft over of een voorstel ivm onze strijd tegen sluikstort en zwerfvuil kan contact opnemen met schepen Tim De Knyf via tim.deknyf@sint-lievens-houtem.be of via het nummer 0497/53.51.44

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden