Over Vreugd in Deugd en lekker eten

vrijdag, 24 november 2017

Vreugd in deugd speelster Virginie Buyse, gekend van haar eigen Kitcherie de Virginie, sprak met ons over het nieuwste stuk van de Houtemse toneelgroep. De titel alleen al doet de wenkbrauwen fronsen en wekt onze nieuwsgierigheid op. De repetities van "Ik genoot van mijn dood" combineert Virginie met haar succesvolle foodbox initiatief. Hoe ze alles bolwerkt lees je in dit artikel.

 

TIH: Vreugd in Deugd stelt "Ik genoot van mijn dood" voor. Wat mogen we ons daar bij voorstellen?

Virginie: Het stuk gaat over een barones die ziek te bed ligt. Er wordt haar vertelt dat haar kinderen alleen uit zijn op haar geld en daarom waant ze zich dood om te kunnen achterhalen wie slechte bedoelingen heeft en wie oprecht is. De familie komt op bezoek en beetje bij beetje worden alle complotten duidelijk. Dit jaar werken we met 2 verschillende ruimtes als decor: de slaapkamer en de woonkamer. Het is dus goed luisteren om op elkaar te kunnen inspelen en dat zorgt voor wat extra uitdaging, maar uitdaging is altijd welkom!

TIH: Hoe ben je bij "Vreugd in Deugd" terecht gekomen?

Virginie: In 2009 was er een vrouwelijke speelster te kort voor het stuk dat dan moest gebracht worden. Mijn vader is voorzitter en sprak er mij over aan. Wat dus startte als iets dat eenmalig zou zijn, is uitgegroeid tot een evenement waar ik jaarlijks vol enthousiasme naar uit kijk. Mijn moeder en grootmoeder hebben ook nog voor Vreugd in Deugd op de planken gestaan. Ik ben dus reeds de 3de generatie. Iedereen is betrokken bij de groepen het klikt ook goed samen. Er is respect voor elkaars visies en talenten. Er is geen jaloezie over wie de grotere rollen kan en mag spelen. De sfeer is altijd heel gemoedelijk.

TIH: Wat is de leukste rol die je tot nu toe gespeeld hebt?

Virginie: Dat was het stuk "Kuuroord Fontina" enkele jaren geleden. Ik speelde toen de boerin die samen met haar man (gespeeld door Marc Raes, cfr. Moesti) het groot lot hadden gewonnen. Ze gingen daarom eens chique doen en boekten een tripje naar een luxe-kuuroord. Dat lompe van een echte boerin die toch de chique madame wilt uithangen vond ik heel grappig. Ik moet nog lachen als ik terugdenk aan de verschillende scenes, vooral de scene waar we samen op een trilplaat moesten gaan staan. Mensen spreken er mij zelfs af en toe nog over aan.

TIH: De Kitcherie is reeds 9 maand uit de startblokken geschoten en je hebt nog je eigenlijke werk ook. Dit alles is te combineren met een gezin. Hoe ga jij met al die drukte om?

Virginie: Momenteel is het inderdaad enorm druk. Gelukkig kan ik rekenen op mijn mama voor de kinderen, waarvoor dank! De kinderen zijn ondertussen ook wel al oud genoeg om eens alleen te blijven. Voor de rest komt het vooral neer op goed organiseren en plannen. Een maandag ziet er voor mij als volgt uit: Werken bij Art Casting en 's avonds voorbereidingen van de Kitcherie. Nu heb ik eerst nog repetitie van het toneel en verschuift mijn voorbereiding van de Kitcherie naar later die avond en in de vroege uurtjes van de dag nadien. Met andere woorden: langer werken, vroeger opstaan. Maar dat nemen we er graag bij de komende weken. Het blijft ook allemaal leuk omdat alles zo anders is. De Kitcherie, toneel en mijn vaste job zorgen ervoor dat ik heel uiteenlopende taken heb.
Bij Art Casting, een kunstgieterij in Oudenaarde, ben ik namelijk personeelsverantwoordelijke . Het is een echt familiebedrijf eigenlijk. 3 generaties geleden goten ze de koperen letters voor grafzerken en nu gieten ze de kunstwerken van oa. Jan Fabre, Mark Manders…. Met andere woorden, ze zijn daar goed bezig en het bedrijf gaat er enorm op vooruit.

TIH: Zie je ook reeds een evolutie in de Kitcherie?

Virginie: Ik merk van wel. De administratie verloopt al vlotter en ik kan me ook beter organiseren. Het zoeken van de eerste maanden is er al wat uit. In de toekomst zal ik verder uitkijken naar het verbeteren van de verpakking.
Mijn klantenbestand is een zeer divers publiek. Alleenstaanden, gepensioneerden, gezinnen met uithuiswerkende ouders, zelfstandigen, jonge koppeltjes… Aangezien ik niet met een abonnementsformule werk, kunnen klanten vrij bestellen en deze formule spreekt wel aan merk ik. Er zijn een groeiend aantal vaste klanten die wekelijks meerdere gerechten bestellen en dan zijn er de klanten die af en toe wel eens iets bestellen. Flexibiliteit vind ik zeer belangrijk, dus elke klant, vast of sporadisch probeer ik met zorg te bedienen. Als er iemand allergieën heeft of vegetarisch is, kunnen ze mij altijd contacteren en dan zoek ik naar alternatieven. Zo is er iemand die absoluut geen champignons en garnalen lust, dan zoek ik uit welke andere ingrediënten passen in het gerecht en wijk ik af van het oorspronkelijke recept.
Wat ik ook nog graag zou doen is mijn lever-regio uitbreiden, maar organisatorisch moet dit nog verder bekeken worden. Het zal zeker ook niet voor deze winterperiode zijn. Afhalen blijft uiteraard ook mogelijk, en de meeste klanten maken hier ook gebruik van.
Mijn oldtimer autootje wordt met de glimlach onthaald, maar het oude bakje heeft het nu wel moeilijk in de winterperiode dus wellicht zal die even aan de slagerij blijven staan en zoek ik tijdens de koude maanden een alternatief.
Naast de Kitcherie werk ik ook mee in de slagerij. Het vernieuwde logo van de slagerij brengt administratief wat werk met zich mee. De voorraad van het papier, de plastieken potjes met oude logo opvolgen en tijdig de nieuwe bedrukking bestellen,…. De website van de slagerij (cfr. Slagerij Antoine) heeft wat op zich laten wachten maar binnenkort staat dit als prioriteit in de agenda. We hopen tegen het einde van het jaar actief te zijn om ook voor de slagerij online bestellingen te kunnen ontvangen.

Bedankt Virginie voor je tijd en veel succes met al je ondernemingen. Wie graag tickets wilt voor de toneelvoorstelling van "Vreugd in Deugd" kan terecht bij alle spelers en bestuursleden, of via Christiane De Landsheere op het telefoonnummer 053/63.12.75. Prijs is 8 EUR per volwassene, 6 EUR per kind.

Wie meer info wenst over de Kitcherie de Virginie verwijzen we door naar http://kitcherie-de-virginie.be/

 

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden