LTG: 36 jaar toneelervaring, 25 producties

vrijdag, 17 november 2017

Het is dit jaar de 25ste productie van de Letterhoutemse Toneelgroep. TIH wenste hen alvast proficiat en stond samen met Jeroen Latoir en Ivan De Naeyer even stil bij de voorbije 36 jaar. Uiteraard blikten we eveneens vooruit naar wat ons de komende maand te wachten staat. In "Den Trouw" laten de verschillende acteurs en actrices zich weer van hun beste kant zien. Wij zullen er alvast zeker bij zijn!

LTG van vroeger tot nu

Jeroen: LTG werd gevormd in de schoot van het Passiespel van Letterhoutem, waar een aantal mensen ook eens iets anders wou brengen. Peter De Naeyer vond in mijn vader, Daniël Martens en Luc De Knijf enthousiasme genoeg om er naast het Passiespel ook nog een toneelvereniging bij op te richten. Uiteindelijk slaagden zij, met dank aan alle andere medewerkers van destijds, erin de eerste productie “trouwen of betalen” in 1981 op de planken te brengen.
Oorspronkelijk begon LTG met het jaarlijks spelen van kluchten, maar na verloop van tijd werd gezocht naar kwaliteitsverhoging omdat men stilaan wat uitgekeken was op de voorspelbaarheid van een gewone klucht en LTG zich meer wou onderscheiden van de andere lokale toneelverenigingen. Een aantal mensen gingen regelmatig grotere producties bekijken van professionele gezelschappen en amateurverenigingen, en wou de uitdaging aangaan. Uiteindelijk kwam LTG bij Herman Coessens terecht en gingen ze met een ei in hun broek vragen of hij hen wou regisseren in een voorstelling van “Pygmalion” ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan. Het werd een succes en Herman zou uiteindelijk diverse jaren als regisseur aanblijven, zij het dat toen besloten werd om pas om de 2 jaar te spelen, oorspronkelijk om af te wisselen met de voorstellingen van het Passiespel.
Toen Herman Coessens stopte als regisseur werd in 2009 besloten om een nieuwe richting uit te gaan. We werkten in die acht jaar reeds samen met diverse professionele regisseurs en besloten om opnieuw op jaarlijkse basis te spelen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de acteurs wat meer ruimte te geven en de vrijheid om een jaartje over te slaan, toch stellen we vast dat een harde kern liever geen productie mist. Anderen maken er wel gebruik van, wat niet slecht is, want het is niet eenvoudig om goede stukken te vinden met een bezetting van soms 25 of meer enthousiaste acteurs.

Overvloed aan ervaring en sfeer

Jeroen: Ik heb het gevoel al mijn hele leven bij LTG betrokken te zijn. Ik speelde als kleine jongen nog mee in een aantal producties van het Passiespel en in de jaren ’90 draafde ik al op bij LTG. Als figurant uiteraard, ik was amper tien jaar. Na wat jeugdtheater en een, iets te lange, pauze, werd mij in 2011 gevraagd om opnieuw mee te spelen in “FEEST”, een stuk dat kaderde in het 30-jarige bestaan van LTG en dat door mijn vader werd geschreven. Ik ben sindsdien niet meer weg geweest.
Ivan: Ik denk dat Peter De Naeyer in bijna alle producties heeft meegespeeld. Daniël Martens heeft na zijn acteer prestaties de rol van productieleider op zich genomen.
Jeroen: De goede groepssfeer die er telkens heerst bij een productie is wat mij altijd doet terugkomen. Acteurs, regisseurs, bestuur en medewerkers verschillen al eens, ook van mening, maar ik heb in geen enkele voorstelling meegespeeld waar ik achteraf niet met heimwee naar terugkijk. Een plek waar vriendschappen ontstaan en worden onderhouden.

Inhoudelijke stukken

Jeroen: De voorspelbaarheid van de zogenaamde kluchten, de wil om een meer diverse waaier aan emoties te brengen en uiteraard de gevoeligere thema’s die behandeld worden zijn reden genoeg om voor inhoudelijkere stukken te kiezen. Het gaat om de gelaagdheid in de stukken die we spelen: ook al gaat het er soms ernstig of droevig aan toe, we hebben uiteindelijk wel de bedoeling om de kijker met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan. Het soort toneel dat we spelen daagt me uit om meer variatie in het spel te leggen. Het is onvoldoende om een “typetje” te spelen, want dan word je al snel “getypecast” en voor je het weet speel je elk jaar de dorpsgek of de pastoor. Het vergt meer creativiteit van de acteurs en geeft zo ook meer voldoening.

"Den Trouw" van John Lammertijn

Jeroen: Na lezing wordt het stuk doorgaans gekozen in samenspraak met het bestuur, de regisseur en de spelers. In dit geval werd de originele tekst ook nog eens stevig herwerkt door onze regisseur, Saskia De Ceuninck, om meer in te spelen op de noden van LTG. Dit jaar is de 25ste productie van LTG en dat nodigt uit tot een feestje. Een stuk zoals “Den Trouw” leent zich daar perfect toe.
Joris zit volop in zijn midlifecrisis en hertrouwt met de ruim twintig jaar jongere Mieke. Het volledig stuk speelt zich af op hun trouwfeest. In het begin gaat alles goed, maar gaandeweg leer je alle personages kennen en vallen de maskers een voor een af. Met de nodige drank op het feest komen de tongen ook wat losser, wat voor aangename en minder aangename verrassingen zorgt.

Wie meer wilt te weten komen of tickets wenst te bestellen kan terecht op https://ltgsite.wordpress.com/  
"Den Trouw" gaat door in CC De Fabriek op 24 en 25 november en op 1, 2 en 3 december.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden