Kinderyoga, wat zijn er de voordelen van? 

donderdag, 15 juni 2017

Femma organiseert samen met Ann Wijnendaele dit jaar enkele lessen kinderyoga. Zo leer je als ouder, grootouder, tante of nonkel en als kind een nieuwe manier van samen ontspannen kennen. Zaterdag is het reeds de laatste les, maar Ann houdt het daar niet bij. Zelfstandig werkt ze verder aan het doel om alle kinderen van Houtem en omgeving stressvrij te houden.

TiH: Wat zijn volgens jou de grote voordelen van kinderyoga?

Ann: Kinderyoga bevordert souplesse, kracht en evenwicht in fysiek en mentaal opzicht. Een kinderyoga les kenmerkt zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. Kindgerichte (o.a. dier-)yogahoudingen worden thematisch aangevuld met liedjes, versjes, sprookjes en verhalen die aansluiten bij de belangstelling en beleving van kinderen. Zij worden zich door yoga- oefeningen op speelse wijze bewust van hun adem, ontwikkelen hun zintuigen en leren verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. Het 'voelen' neemt daarbij een centrale rol in. Vanuit een veilige, niet-competitieve sfeer, kunnen kinderen hun gevoelens en fantasie naar voren brengen, sociale vaardigheden ontwikkelen en zichzelf accepteren zoals ze zijn.
Door toepassing van stiltespel, visualisatie en ontspanning leren kinderen rust te ervaren, te luisteren naar zichzelf en naar anderen en worden alertheid, lichaamsbesef en creativiteit bevorderd. Arterre werkt hiervoor met een programma dat, naast yogatechnieken, oefeningen en spelvormen biedt die het holistisch karakter van yoga verdiept en versterkt. Het kind wordt hierbij spelenderwijs benaderd op fysiek en mentaal, maar ook op emotioneel en spiritueel vlak.

Deze werkwijze bevordert de totaalbeleving van kinderen, waardoor zij yoga elementen ook in hun dagelijks leven makkelijker kunnen integreren. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en mogelijkheden voor het kind om in zijn kracht te komen en in balans te blijven.

TIH: Waaruit bestaat een yogales?

Ann: Het is een combinatie van volgende onderdelen:
- opwarming en gronding
- basishoudingen vanuit kinderyoga
- evenwicht- en balansoefeningen
- visualisatie en ontspanning
- adem- en concentratiespel
- onderlinge kindermassage
- zintuigenspel
- coöperatieve spelvormen
- stiltespel/ meditatie
- fantasie- en belevingsspel
- bevordering hart- breinsynchronisatie (HartFocus) en werking hersenhelften
Hieronder vallen o.a. elementen als: affirmaties, bewegingsverhalen, krachtdieren, chakra’s, mantra-zingen, kracht van kleuren, sprookjes, liedjes en versjes.

TIH: Heb je nog verdere plannen nu de lessen van Femma voorbij zijn?

Ann: Ik denk de pure kinderyoga terug op te starten in reeksjes van 4 workshops vanaf midden september. Leeftijd vanaf 4 t/m 10 ongeveer (1 uurtje per les).  Locatie/dag/uur wordt later bepaald. Mijn ambitie is om eertijds een geschikte locatie te vinden waar ik ook 'Mindfulness voor kinderen' in kleine groepjes zal aanbieden en tevens mijn praktijk van 'kindercoach' zal opstarten.

TIH wenst Ann veel succes met de opstart van de lessen en wensen alle kinderen en hun begeleiders veel stressvrij plezier!

Wil je meer info over kinderyoga of mindfulness dan kan je een mailtje sturen naar ann.wijnendaele@hotmail.be en neem gerust een kijkje op de facebookpagina https://www.facebook.com/yogannkees/ Hou eveneens onze evenementenkalender in de gaten om de start van de lessen niet te missen!

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden