In Morelgem wordt er weer gecrosst tegen kanker!

maandag, 04 december 2017

Binnen twee weken is het weer zover: tijd voor de Morelgemcross. Het is intussen al de 40e keer dat De Morelgemvrienden de cross organiseren, en voor de 12e keer doen ze dat volledig ten voordele van dienst Oncologie van het UZ Gent, waar ze met hun bijdrage het leven van kankerpatiënten in behandeling draaglijk proberen te houden. Ook jij kan dit prachtige doel dus heel makkelijk helpen, door de Morelgemcross bij te wonen!

Een indrukwekkende lijst verwezenlijkingen met de opbrengst

Het begon allemaal nog vrij bescheiden, maar in 2010 hadden De Morelgemvrienden met €7.500 al voldoende opbrengst bij elkaar gehaald en aan de Dienst Oncologie van UZ Gent geschonken om maar liefst 5 relaxzetels aan te kopen. Die maken de behandeling van kankerpatiënten in de mate van het mogelijke aangenamer, en de zetels kennen een groot succes: de meeste patiënten verkiezen een behandeling in deze zetels boven een behandeling in het traditioneel ziekenhuisbed. In 2011 namen de inkomsten plots een serieuze boost: de aanwezigheid op Houtem Jaarmarkt alleen al bracht zo maar eventjes €13.500 op. Samen met de opbrengst van de cross, die ook alsmaar meer aandacht trok, konden ze zo maar eventjes €25.000 schenken. Met die opbrengst werden bijkomende relaxzetels aangekocht en werden alle patiëntenkamers uitgerust met een flatscreen TV. Ook werd er een volledige gespreksruimte ingericht waarin de patiënten zich met hun familie kunnen ontspannen. Daar waar deze "familiekamer" vroeger een typische ziekenhuisinrichting had is ze nu erg huislijk ingericht.

morelgemvrienden familiekamerIn 2012 ging het nog een stapje verder: door de toevoeging van een eetfestijn en een succesvolle eerste editie van een kidscross werd het bedrag nog groter dan het jaar ervoor, met maar liefst €30.000. Daarmee waren alle patiëntenkamers voortaan voorzien van relaxzetels en kregen ook alle kamers op de palliatieve eenheid flatscreen televisies met DVD en magneetborden. Nog een jaar later was het record alweer gebroken: met de schenking van €40.000 kwamen ze intussen al aan €111.750 in totaal. Deze schenking van 2013 werd volledig aangewend aan de uitbouw van een gloednieuw onthaal met alle comfort voor de patiënten en een samensmelting van dagkliniek en polikliniek. Destijging in de opbrengsten kwam er dankzij samenwerking met andere organisaties (zoals Baguet Classico, Livinusrun, Zeepkistenrace,...) die een deel van hun opbrengst ook aan De Morelgemvrienden schonken.

Van ophouden is er geen sprake, en zo gaat het verhaal maar verder: in 2014, 2015 en 2016 werd de opbrengst nog groter, en ook dat leidde tot enkele indrukwekkende verwezenlijkingen. Er werd een "AYA-ruimte" (Adolescent and Young Adult) ingericht zodat ook deze mensen met hun leeftijdsgenoten hun emoties met elkaar kunnen delen in een vertrouwde leefruimte. Het gangpad werd voorzien van foto's getrokken en gekozen door Lieve Blancquaert, die "dromen en doelstellingen na kanker" in beeld brengen. Ook een fitnessruimte werd ingericht zodat revalidatiefitness daar ter plaatse kan gebeuren. Daarna kwam er de aanschaf van ijskappen, hoofdhuidkoeling die de werking van chemotherapie op de hoofdhuid doet afnemen en haaruitval kan voorkomen. Verder werden ook de wachtkamer en de dagkliniek grondig onder handen genomen. Een indrukwekkende facelift dus in het UZ Gent, en dat alles met de intussen al €300.000 die werd geschonken vanuit Vlierzele.

Afgelopen schenking, die maar liefst €65.000 bedroeg, zorgt ervoor dat de dagkliniek uitgerust wordt met een wellnessruimte. Deze ruimte laat toe meer comfort aan te bieden onder de vorm van relaxerende massages, schoonheidszorgen, ontspanning en gezonde snacks en drankjes. 

De Morelgemcross op 16 december

Binnenkort is het dus weer zover: tijd voor de cross. Deze gaat door op zaterdag 16 december en wordt voorzien van tal van randactiviteiten. Om 10u30 start de Kids Cross, die opgedragen wordt aan Serge Baguet. De kids cross duurt tot de prijsuitreiking om 12u30. Om 14u is het dan tijd voor de andere leeftijden: om 14u gaat de reeks voor toeristen +40 jaar en dames van start, met nog een afzonderlijke reeks voor 14 tot 17-jarigen. Om 15u is het dan aan de tweede reeks toeristen -40 jaar. De prijsuitreiking volgt om 17u30. Om 18u30 volgt dan de wildverkoop en ook de verkoop van een hele reeks gesigneerde truitjes per opbod. Om 19u30 volgt dan de trekking van de tombola, waarvoor de hele dag door loten kunnen gekocht worden, en om 20u30 start de afterparty met DJ DJOFF. Plezier gegarandeerd met andere woorden!

Kan je niet aanwezig zijn op 16 december? Geen nood: er is nog een kans om een steentje bij te dragen. Schrijf alvast 11 februari 2018 in de agenda, dan gaat het 6e eetfestijn van De Morelgemvrienden door in zaal Sint-Michaël te Sint-Lievens-Houtem.

 

Gerelateerde onderneming/vereniging

De Morelgemvrienden

De Morelgemvrienden

Wielervereniging

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden