Houtemse scholen planten bomen in Cotthem

vrijdag, 17 februari 2017

Samen met Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege, gouverneur Jan Briers, burgemeester Lieven Latoir en milieuschepen Tim De Knyf hielpen leerlingen van onze Houtemse scholen mee om meer dan 10.000 bomen te planten in Cotthem.

Meer natuurplezier


In 2016 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid ongeveer 10 hectare gronden om het Cotthembos uit te breiden en te zorgen voor meer en betere natuur en natuurbeleving.
Op deze gronden planten we inheemse loofbomen aan zoals zomereik, winterlinde, boskers, haagbeuk, veldesdoorn en meidoorn. Andere delen laten we spontaan verbossen. Met deze uitbreiding groeit dit natuur-en bosgebied tot ongeveer 45 hectare, binnen een groter visiegebied van 130 hectare met heel wat privaat bos. Zo verbinden we ook relicten van historisch zeer soortenrijke bossen met elkaar en dat is bijzonder goed nieuws voor alle bijzondere planten en dieren die er duizenden jaren hun leefgebied hebben. Grotere bossen bieden de beste kansen voor overleving van planten- en, diersoorten omdat ze beter beschut worden en veerkrachtiger zijn tegen elke externe bedreiging.

Minister Schauvliege in Cotthem


Cotthem2“Met deze bosuitbreiding werken we in de Vallei van de Cotthembeek samen om de Europese natuurdoelen te bereiken” stelt minister Schauvliege. ”Dankzij een doordacht natuur-en bosbeheer zorgen we voor een goede ontwikkeling en bescherming van de waardevolle planten en dieren en hun leefgebieden zoals eiken-beukenbossen en vallei- en bronbossen”. Voorbeelden van typische planten voor het Cotthembos zijn wilde hyacint, daslook, bosanemoon en hangende zegge. Europees beschermde diersoorten waar je hier van kan genieten zijn onder andere wespendief, middelste bonte specht en de prachtig gekleurde ijsvogel, dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis. De dwergvleermuis en de gewone grootoorvleermuis jagen er ’s nachts op nachtvlinders.

Ons unieke Cotthembos


De bossen van Cotthem hebben niet alleen een unieke en onvervangbare biologische waarde, ze zijn ook beroemd om hun ondergrond. Hier dagzoomt immers op sommige plaatsen de Ledesteen of Balegemse steen, een zandige kalksteen. De kalksteenlaag is tot één meter dik en zit vol fossielen, onder andere miljoenen jaren oude haaientanden. Omdat de kalksteen zo ondiep ligt, wordt hij sinds duizenden jaren ontgonnen. Dat deden ook de abdijen de jongste duizend jaar. Niet alleen de lokale kerkjes van Oombergen en Houtem zijn ermee opgetrokken, ook het Gerard de Duivelsteen in het historische centrum van Gent zou ermee gebouwd zijn. De eeuwenoude putten in het bos kan je tijdens een wandeling makkelijk terugvinden in het bos.

Infoborden en meer informatie


Nog in februari plaatst het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de gemeente Sint-Lievens-Houtem, verschillende infoborden die de recreant wegwijs zullen maken in het uiterst aantrekkelijke landschap. Menners, ruiters, wandelaars en fietsers kunnen volop genieten van dit mooie gebied. Folders zijn beschikbaar op de website van de gemeente en het Agentschap voor Natuur en Bos (www.natuurenbos.be/cotthembeek ).

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden