Het gemeentelijk rampenplan, hoe gaat dat in zijn werk?

maandag, 18 juni 2018

Eind mei werd bij de hevige regenval die onze gemeente te verwerken kreeg het gemeentelijk ramenplan afgekondigd. Dat is niet alledaags, en zelfs zo uitzonderlijk dat bijna alle dergelijke afkondigingen van Vlaamse gemeentes het nationaal nieuws halen. Dat er zoveel water uit de lucht viel dat dit nodig was, daar hoeft weinig twijfel over te bestaan. Maar net zoals velen vroegen wij ons af: “wat houdt dat nu precies in?”. Reden genoeg om eens te luisteren bij gemeentelijk noodambtenaar Nicole De Maeseneire!

Dag Nicole. Na de grote wolkbreuk werd het rampenplan afgekondigd. Was het snel duidelijk hoe groot de omvang was?

"Ja, het was vlug duidelijk dat de impact enorm was. We openden een noodnummer, waarop een tiental oproepen binnenkwamen, vooral de vraag naar zandzakjes. Alle andere oproepen gebeurden via de 101-centrale van de politie en de 112-centrale van de brandweer."

De burgemeester kondigde het rampenplan af, wat gebeurt er nadien?

Na de afkondiging komt het Gemeentelijk Crisiscomité samen om de situatie op de voet te volgen en ook beleidsmatig te bespreken. Dat comité wordt samengesteld met één verantwoordelijke van de vijf noodzakelijke disciplines (brandweer, medische diensten, politie, gemeentelijke logistiek en communicatie), de burgemeester, de schepen van openbare werken, de ambtenaar noodplanning, de schepen van informatie/veiligheid en de gemeentesecretaris.

Heel wat gemeentelijke ambtenaren werden ingeschakeld, deze bieden dan ondersteuning aan de leden van het Crisiscomité, zowel op administratief of technisch vlak. Iedere discipline wordt aangestuurd via zijn eigen verantwoordelijke binnen het Crisiscomité en via zijn verantwoordelijke op het terrein. Dit resulteert in een multidisciplinaire samenwerking. Er werden ook andere brandweerzones opgeroepen, maar dat wordt aangestuurd vanuit de 112-centrale.

Was het lang geleden dat het rampenplan werd afgekondigd? Waren jullie voorbereid op een overstroming?

Het was van 2011 geleden, maar uiteraard zijn we voorzien. Door de opmaak van het Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan is de gemeente voorbereid op verschillende scenario’s van noodsituaties. Actiekaarten dragen bij tot het onder controle krijgen ervan.

Is er al iets gekend over de oorzaak van de modderstromen? En wat gebeurt er nu verder nog?

De oorzaak en omstandigheden worden nog nader onderzocht. Het feit dat de enorme hoeveelheid regen zeer plaatselijk boven Sint-Lievens-Houtem viel heeft zeker en vast bijgedragen aan de ernst van de situatie. De brandweer, gemeentelijke technische dienst, private ondernemingen en gespecialiseerde firma’s hebben alles in het werk gesteld om het openbare domein zo vlug mogelijk te herstellen in zijn normale toestand. Een evaluatie met de verschillende hulp- en veiligheidsdiensten volgt nog. De oorzaken van de zware impact op woningen en straten worden verder onderzocht, met het oog op eventuele maatregelen. Dit zijn studies waarbij met vele factoren rekening moet worden gehouden alvorens men kan ingrijpen. Kunst- en vliegwerk is hier dus uit den boze.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden