Het Belgisch project van Nils Stevens

vrijdag, 29 december 2017

Vlierzelenaar Nils Stevens begon in 2015 aan een origineel en interessant project: toeristisch bezoek aan alle Belgische gemeenten. Hij printte een lijst af van Wikipedia met alle Vlaamse en Waalse gemeenten en plant ze, in strikt alfabetische volgorde, allemaal te gaan bezoeken. Reeds eerder schreven we over zijn ontdekkingen doorheen ons Belgenlandje en we vonden dat het stilaan tijd werd voor een opvolgverhaal. Wie weet vind je hier wel de gepaste tip voor een daguitstap of een weekendje weg.

2017, het jaar van de B


Dit jaar ben ik kunnen beginnen aan de letter B en dat is niet de minste. Met 60 B-gemeenten zijn ze de omvangrijkste groep van het alfabet. Beginnen deed ik eind januari in onze eigenste enclavegemeente over de Nederlandse grens met Baarle-Hertog en eindigen deed ik voorlopig in de Antwerpse Kempen met Berlaar. Mogelijks komen daar in de laatste week van 2017 wel nog een paar gemeenten bij want ik wil mijn van kerstverlof nog wel wat gebruik maken om op te schuiven in mijn lijst. Ik heb dit jaar voorlopig dus 'slechts' 15 gemeenten gedaan. Misschien geen grote hoeveelheid maar met de Henegouwse hoofdstad Bergen zat er wel weer een klepper bij (de 12de grootste gemeente qua inwoners, de 25ste qua oppervlakte).
Mijn tocht heeft mij al geleerd dat er in bijna alle gemeenten wel iets te ontdekken valt dat voor altijd zal bijblijven. Maar van Bergen in zijn geheel was ik toch vrij onder de indruk. Het is een stad die wij Vlamingen echt veel te weinig kennen, ook al ligt hij absoluut niet ver weg. Het is een stad vol geschiedenis van in de middeleeuwen tot nu en heeft dankzij zijn rol als Europese Culturele Hoofdstad in 2015 een ferme opwaardering gekregen. Wat veel mensen ook niet weten is dat de oorlogsgeschiedenis, en zeker die van WO I, heel groot is in Bergen. Zo is zowel de eerste als de laatste Britse dode van het conflict rondom Bergen gesneuveld. Soldaat John Parr die sneuvelde op 21 augustus 1914 en soldaat George Ellison die sneuvelde op 11 november 1918 om 9u30, amper 101 minuten voor de wapenstilstand definitief inging. Symbolisch genoeg liggen beide soldaten op amper 5 meter van elkaar begraven op de Militaire Begraafplaats van Saint-Symphorien (zie foto), deelgemeente van Bergen, een bezienswaardigheid die zeker zal bijblijven wegens die grote symbolische geladenheid die nog groter wordt door het feit dat het kerkhof een gedeeld kerkhof is waar dus zowel Duitsers als Britten begraven liggen. Die oorlogsgeschiedenis wordt trouwens prachtig uit de doeken gedaan in het vrij recente Memorial Museum in het centrum van Bergen, een parel van een museum dat blijkbaar nagenoeg onbekend is bij ons maar echt het ontdekken waard. Het museum kan met trots naast dat van bijvoorbeeld Flanders Fields of dat van Bastogne staan. Er zijn trouwens nog wel meer interessante musea in Bergen.

Om ook aan de andere kant bij de kleinere gemeenten een blijvende herinnering te kiezen, kan ik Gestel, deelgemeente van Berlaar, naar voor schuiven. Dit piepkleine dorpje met zo'n 150 inwoners is een onooglijk puntje op de landkaart maar het dorpscentrum is wel helemaal bewaard of hersteld zoals het er in de 18de eeuw uitzag: het kerkje, de pastorij, het oude gemeentehuis en enkele omliggende hoeves,... allemaal prachtig bewaard. Wie ooit een film wil maken die zich 200 jaar geleden afspeelde, dan heb je meteen de ideale locatie. Fantastisch om zien hoe ook zo'n piepklein dorpje een geweldige bezienswaardigheid kan zijn, dat blijft toch één van de drijfveren van mijn tocht.
Verder kan ik ook zeker nog de oude mijnsite van Beringen, het bizarre Baarle-Hertog (waar je gemakkelijk twintig keer over de landsgrens stapt), het stuwmeer en de dam van Gileppe (Baelen) en het kasteel van Beloeil vermelden.

Echte teleurstellingen waren er dit jaar niet. Gemeenten als Balen, Beersel of Beaumont hadden nu niet meteen grote trekpleisters te bieden of unieke bezienswaardigheden maar toch vielen er ook daar toch genoeg mooie plekjes te ontdekken om niet van een verloren uitstap te moeten spreken.

 

Stand van zaken en vooruitblik naar 2018

Voorlopig staat de teller op 49. Mijn conclusie is dat ik nog altijd heel blij ben dat ik twee jaar geleden de sprong gewaagd heb om aan deze onderneming te beginnen. Ik heb echt al veel prachtige plekken en bezienswaardigheden ontdekt waar ik anders wellicht nooit was gekomen en ik leer steeds weer bij over onze Belgische geschiedenis, onze Vlaamse geschiedenis en onze oorlogsgeschiedenis. Want als ik één algemene tendens kan aanduiden, dan is dat er in ons land toch veel aandacht (en terecht) blijft geschonken worden aan die twee vreselijke wereldoorlogen waarin zich belangrijke gebeurtenissen op ons grondgebied hebben afgespeeld. Je ziet dat aan gerenoveerde oorlogsmonumenten, fraai bewaarde oorlogsgraven, de vele militaire begraafplaatsen in ons land, de ontelbare plaquettes of gedenktekens..."we shall never forget" is dus zeker waar!

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel gemeenten ik het volgende jaar ga kunnen bezoeken aangezien ik het nog altijd combineer met het werk en al mijn andere sociale activiteiten. Ik hoop echter wel iets meer op stap te kunnen gaan dan afgelopen jaar en zo mijn aantal wat omhoog te kunnen drijven. Waar ik ga afklokken binnen een jaar kan ik nog niet zeggen maar ik kijk bijvoorbeeld wel uit naar mijn eerste echte kustgemeente met Blankenberge en misschien geraak ik wel al tot aan Brugge en Brussel waar ongetwijfeld heel veel te ontdekken valt. Voorts ben ik ook benieuwd wat compleet onbekende gemeenten (voor mij toch) als Beyne-Heusay of Bitsingen te bieden hebben.

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden