Dit is het officiële programma van Jaarmarkt Houtem 2017

woensdag, 25 oktober 2017

Kijk jij ook al hard uit naar 10, 11 en 12 november? Nu de eerste borden rond parkings en ingangen onze wegen verfraaien, de oranje vlagjes opduiken in het centrum, dan weet je de jaarmarkt komt snel dichterbij! Wij maakten een overzicht van het programma. Wat is er wanneer precies te doen. Zo kan jij jouw eigen jaarmarkt programma samenstellen.

Het programma:

Vrijdag 10 november

19 uur Marktplein Historische stoet en muziekoptreden
22.30 uur                  Thematent Streekproductenmarkt

 

Zaterdag 11 november

8.30 tot 13 uur Marktplein Keuring stamboekpaarden
9 tot 23 uur Thematent Streekproductenmarkt
10 tot 18 uur Thematent Heemkunde Houtem
14 tot 17 uur Marktplein Lossen van paarden en vee
Vanaf 14.30 uur Thematent Livemuziek
17 uur Sint-Michaëlkerk Festival Van Vlaanderen
20 uur CC De Fabriek Poppentheater Pedrolino

 

Zondag 12 november

8 tot 17 uur Marktplein Traditionele paarden en veemarkt
8 tot 17 uur Marktplein Traditionele kraampjesmarkt
9 tot 17 uur Thematent Streekproductenmarkt
10 tot 17 uur Thematent Heemkunde Houtem
14 uur CC De Fabriek Poppentheater Pedrolino
Tussen 12 en 15 uur Marktplein Die Verdammte Spielerei

Vrijdag 10 november om 19u

De historische stoet heeft twee grote verhaallijnen: enerzijds staat de figuur van de H. Livinus centraal en anderzijds is er het door Keizer Karel opgelegde verbod op het houden van een jaarmarkt.

De optocht vertrekt aan CC De Fabriek en zal zich via de Fabrieksstraat en Edg. Tinelstraat naar het Marktplein verplaatsen. Na een rondgang rond het marktplein volgt een apotheose aan de kerk. De toespraak van Keizer Karel, de onthulling van de identiteit van Livinus en de tongenworp zullen plaatsvinden op het grote podium ter hoogte van het kruispunt tussen Eiland en het Marktplein.

Na afloop van de tongenworp is er een volksfeest met een muziekoptreden, straatanimatie en de mogelijkheid om een glas te drinken.

Vipbar in samenwerking met ‘t Zavelhof

Zaterdag 11 november

 • jaarmarktontbijt van 8 uur tot 10.30 uur
 • vipbar geopende de hele dag door

Zondag 12 november

 • jaarmarktontbijt van 8 uur tot 10.30 uur
 • Vipbar geopend de hele dag door
 • 14 uur: ‘Curieuzeneuze-show met clown Jaspi ‘ gevolgd door kindergrime

Het team van Make My BBQ tekent present in de thematent. In het restaurant op de eerste verdieping kan u op 12 november komen genieten van een perfect gegaard Ardeens hammetje met honing-mosterdsaus, verse frietjes en groenten van Allgro.

Prijs: 16 euro pp.
Reserveren is niet nodig.

Streekproductenmarkt in de thematent

Thema: Houtem en Gent tuupetegoare!


Deelnemers 2017:
 • Artisanale kroketten - Bubba
 • Bakker Boris
 • Bakkerij Casteur
 • Baroma
 • Bobonne Cuberdon
 • De Breughelplank
 • Ganda Ham
 • Gent Brouwt!
 • Gentse Vlaai van Tilly's
 • L’Ecailler de la Ria (Mr David Prod’homme): vooruitblik naar de toekomst: Bretagne - gastregio 2018
 • Marioca
 • Slagerij Lieven
 • Zuivelproducten Rogiers

Festival van Vlaanderen


Zoals de jaarmarkt ooit ontstond door een bedevaart tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem, zo werkt de gemeente nu samen met het Festival van Vlaanderen Gent om tijdens Houtem Jaarmarkt een plechtig muzikaal moment in te lassen.

Around the World is een bijzonder gevarieerd en toegankelijk programma dat het publiek mee op reis neemt doorheen alle continenten, doorheen de tijd maar evengoed doorheen een

waaier aan genres. Van William Byrd en Bach tot Bernstein en Kurt Weill; van de renaissance en barok tot de jazz en zelfs variété. Het wordt een heerlijke, kleurrijke bloemlezing uit het rijke repertoire van koperkwintet.

Belgian Brass Soloïsts is een dynamisch ensemble van koperblazers met diversiteit en virtuositeit als belangrijkste troeven. De combinatie van gerenommeerde musici en een duidelijk artistiek profiel maakt van dit gezelschap een indrukwekkende en unieke Belgische vertegenwoordiger op binnen- en ook buitenlandse concertpodia.

Belgian Brass Soloïsts biedt een subtiele en evenwichtige mix van de meest uiteenlopende muziekgenres en kan zo élk publiek bekoren.

Achter de schermen: Houtem Jaarmarkt van de andere kant bekeken

11 november – 16 uur – vertrekpunt site ‘De Fabriek’

Houtem Jaarmarkt is één groot feest. Maar achter de schermen werken heel wat mensen samen om dit in goede banen te leiden. Op het terrein zijn er dierenartsen aan de slag, veiligheidsmensen, een delegatie van de politie en de brandweer, mensen die bezig zijn met de coördinatie van de dieren, de keuringen, de marktkramen en feesttent, de camerabewaking ... Ook in het secretariaat in het gemeentehuis wordt de klok rond gewerkt.

Voor de vierde keer gidsen we u langsheen enkele van deze plaatsen en vertellen over de organisatie maar ook over de geschiedenis van dit feest. Zo ontdekt u niet alleen hoe lang de jaarmarkttraditie al bestaat, maar ook hoe we het vandaag aanpakken en waarom we het belangrijk vinden dat de jaarmarkt blijft bestaan.

Schrijf u in voor de gidsbeurt om 16 uur via archief@sint-lievens-houtem.be. Deelnemen is gratis maar het aantal deelnemers is beperkt.

Heemkunde Houtem presenteert:

Ontdek de nieuwe jaarmarktzuil van Heemkunde Houtem en Erfgoedcel Viersprong!

Jaarmarktzuil

Heemkunde Houtem en Erfgoedcel Viersprong stellen dit jaar hun nieuwe ‘jaarmarktzuil’ voor. Aan de hand van vier thema’s komt u meer te weten over het ontstaan en erfgoed van Houtem Jaarmarkt. Oude foto’s en affiches werpen een blik op de Livinuslepel, de evolutie van de veemarkt, de kermis … Hebt u zelf een goed idee of suggestie? Kom dat dan zeker deponeren in de ideeënbus op de zuil.

Kalender 2018

Na het succes van vorig jaar kan u ook dit jaar opnieuw een jaarkalender (2018) kopen met unieke foto’s van groot Houtem.

Praktisch
Bezoek de stand in de thematent op het markplein op 11 en 12 november van 10 tot 18 uur.

Waar
Sint-Michaelkerk, Markt 1, Sint-Lievens-Houtem

Wanneer
Zaterdag 11 november om 17 uur

Momenteel zijn we nog bezig met het maken van een overzicht van de verschillende gelegenheidscafés die je kan bezoeken tijdens de jaarmarkt. Binnenkort kan je deze in een handig overzicht terugvinden op de Thuis in Houtem jaarmarktwebsite.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden