De brandweer tijdens de winterjaarmarkt

donderdag, 12 oktober 2017

Op 11 en 12 november tijdens de winterjaarmarkt werken er vele mensen mee achter de schermen om alles in goede banen te laten leiden. De hulpdiensten maken daar ook deel van uit waaronder de brandweer. De brandweerpost van Sint-Lievens-Houtem staat al vele jaren paraat tijdens deze 2 dagen. Deze vrijwilligers hebben op beide dagen specifieke taken.

11 november

Op 11 november staat een brandweervoertuig aan de kerk, dit voertuig doet dienst voor de jaarmarktzone als brandwacht. De bemanning telt 6 personen waaronder 1 onderofficier en 5 brandweermannen. Deze mensen blijven paraat van 13u tot ongeveer 23u. Tijdens deze brandwacht patrouilleren 4 mensen in de marktzone terwijl steeds 2 mensen standby blijven in het brandweervoertuig.
Alles wordt gecoördineerd vanuit een commandopost in een container, CP-OPS genoemd. op deze post zitten de verantwoordelijken van de brandweer, Rode Kruis en de gemeente. Alle opdrachten lopen via deze post.

12 november

Op 12 november jaarmarktdag staat het brandweervoertuig aan de Hofkouter van 5u in de ochtend tot ongeveer 21u. Terug telt deze bemanning 6 mensen die worden verdeeld in 3 groepjes van 2. Elk groepje moet een aantal controles uitvoeren die dag waaronder de bereikbaarheid van de brandkranen tussen de kramen, zijn de verschillende brandwegen vrij van geparkeerde auto’s, enz… Ook blijven er steeds 2 mensen standby in het voertuig.

Dan is er ook nog de marktverantwoordelijke, meestal een onderofficier, die de algemene verantwoordelijke is voor de marktzone betreffende brandveiligheid tijdens de markt. Ook geeft deze persoon regelmatig ondersteuning aan de dienst preventie van de brandweer die instaat voor controle van de marktkramen en gelegenheidszaken in functie van de brandveiligheid.

Dit alles wordt uiteraard ook weer gecoördineerd vanuit de commandopost. Brandveiligheid is immers een prioriteit. Of het nu in je woning is, openbare gebouwen of de jaarmarkt, de brandweermensen houden een oogje in het zeil zodat anderen ten volle kunnen genieten van een superfijne winterjaarmarkt.

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden