Cotthem, prachtige Houtemse natuur

donderdag, 11 januari 2018

In de lente, zomer, herfst, winter, het maakt eigenlijk niet uit wanneer, in Cotthem is het altijd gezellig. De sfeer die je tot rust brengt, de natuur die je doet opleven. Een bezoekje aan Cotthem is altijd de moeite waard. Thuis In Houtem ging even luisteren bij Erwin Declercq van Natuurpunt om wat extra te weten te komen over het mooiste stukje natuur in onze gemeente.

Cotthem, uniek en beschermd

Erwin: Cotthem ligt op een helling in de Vallei van de Cotthembeek. Het natuurgebied errond is mooi en waardevol. Het geniet Europese bescherming voor zijn voorjaarsflora. Ga je er wandelen in maart/april dan vind je een mooi dekkend tapijt van bosanemoon, daslook, boshyacint en her en der verspreid slanke sleutelbloem en de zeldzame eenbes. Prachtig om zien en ook uniek. De gemeente en, vooral, de Vlaamse overheid investeren sterk in het gebied, gronden worden aangekocht en wandelwegen worden aangelegd. De natte beekvallei, beboste vallei wand en open hoger gelegen kouter zorgen voor een prachtig landschap voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het is een uitzonderlijk aantrekkelijk gebied dat de recreant heel wat te bieden heeft.

Voor ons als vereniging voor natuur en landschap is Cotthem een enorm dankbaar gebied waar we dan ook heel vaak activiteiten organiseren. Komende maanden trekken we erop uit om planten te determineren en gaan we ‘s morgens vroeg op dauwwandeling waarbij we ons vooral op vogelzang richten. Dit steeds onder deskundige begeleiding van ervaren gidsen. Meer info vind je uiteraard op www.natuurpunthoutem.be

 

Ontstaan van Cotthem

Erwin: Volgens sommige bronnen de naam is afgeleid van het Germaanse Cota haim, wat de woonplaats van Cota betekend. Andere bronnen stellen dat het toponiem zou afgeleid zijn van 'kot' en 'heem' (afgeleid van het Frankische 'haima, heim' of 'heimat'), wat 'schamele woning' betekent. Vast staat dat het gehucht eeuwen oud is en we nog altijd een aantal oude karaktervolle woningen terugvinden. Verder maakte het gehucht vroeger deel uit van Oombergen en is het pas de voorbije eeuw een deel van Sint-Lievens-Houtem geworden.

Wil je meer te weten komen over Cotthem? Bijkomende info vind je op de site http://www.natuurpunthoutem.be/?page_id=41, de gemeentelijke website en die van ANB https://www.natuurenbos.be/cotthembeek. De foto’s bij dit artikel ontvingen we eveneens van Natuurpunt.

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden