Basisschool Hofkouter, waar waarden tellen

woensdag, 22 november 2017

Op 14 november werden enkele leden van onze redactie door directeur Griet De Smedt uitgenodigd op haar school. We werden door mevrouw De Smedt en zorgcoördinator Ilse warm onthaald. We spraken over de, nog steeds, lopende werken, over de visie van het team voor de school en het nieuwe co-teaching project. Nadien namen we een kijkje in de net gerenoveerde kleuterklasjes, waar zowel kindjes als leerkrachten ons met de glimlach begroetten. Hoe het er verder aan toe ging lees je hier.

Lopende werken

Reeds jaren wenst de directie van de Hofkouter hun gebouwen te vernieuwen, maar omwille van uiteenlopende omstandigheden en zuivere pech wordt de spanning jaar na jaar verder opgebouwd. Het Gemeenschapsonderwijs treedt op als bouwheer, waardoor de school zelf slechts een derde partij is. Zij worden echter regelmatig op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Een korte samenvatting van wat er de voorbije jaren zoal misliep: De samenwerking met de 1ste aannemer werd verbroken. Een vervanger werd snel gevonden, maar alle besprekingen aangaande de werken begonnen vanaf nul. Toen dat alles uitgeklaard werd ging de betonfirma failliet. De firma werd door anderen overgenomen, maar de administratie liep opnieuw vertraging op. Na 3 jaar was de site bijgevolg niet winddicht, waardoor de bouwvergunning verliep. Een nieuwe bouwvergunning werd aangevraagd, maar enkele ongeruste buurtbewoners hadden toch wat bezwaren. In de nieuwe bouwvergunning werd dan ook een compromis opgenomen.
Dat de werken momenteel op halt staan ligt aan een ingediend bezwaar van de 1ste aannemer. Het GO heeft een procedure tegen hen lopende en de datum en resultaten van de hoorzitting dienen te worden afgewacht. Ze blijven daar dus nog even in blijde verwachting op de verderzetting van de werken. De verwoording van directeur Griet De Smedt "Kafka in het kwadraat" kunnen we zeer goed begrijpen.
De school vindt het niet alleen jammer omwille van de structurele problemen, maar vooral omwille van de leerlingen die uitkijken naar de nieuwe schoolgebouwen om hun lessen in verder te zetten. Reeds enkele 6de jaars klassen hebben de school verlaten sinds de start van de werken. Ook begrijpt de school dat het voor de buurtbewoners niet aangenaam is om op een bouwwerf te kijken en steeds weer te moeten aanhoren dat de procedures nog lopende zijn, of dat er weer vertraging werd opgelopen. Ze hopen met jullie allen mee dat er nu eens snel schot in de roos zal komen.

Wat wel vlot verliep is de renovatie van de kleutergebouwen. Een mooie laag verf, dikkere stevige ramen en gloednieuwe speeltuigen zorgen er voor dat de kleuters zich onmiddellijk thuis voelen en dat mochten we met TIH zelf ondervinden. Spontane en vriendelijke leerkrachten verwelkomden ons in hun vernieuwde gebouw. De kleuters zelf waren laaiend enthousiast om ons hun nieuwe speeltuigen te laten zien.

Waarden en normen

Sinds 2014 mag mevrouw De Smedt de titel als directrice van Basisschool De Hofkouter op haar naamkaartje zetten. Ze heeft enige tijd genomen om haar team te leren kennen en haar team ook de kans gegeven om haar te leren kennen. Na 3 jaar spreekt ze met trots over het Hofkouter-team en wenst ze volgende stappen te ondernemen in de ontwikkeling van de school. Samen zijn ze opzoek naar antwoorden op de vragen: "Wie zijn wij als school? Waarvoor staan we en waarvoor willen we staan? Waar willen we naartoe?" Om te weten wie ze zijn als school zijn er dit jaar enkele studiedagen voorzien om eerst en vooral te achterhalen wie ze zelf zijn als individu en welke waarden de collega's met elkaar gemeen hebben. Zorgcoördinator Ilse benadrukte dat het belangrijk is dat je als ouder weet wat de waarde van een school is als je je kind inschrijft. Je moet als ouder weten wat je kan verwachten. Van zodra de school zijn visieontwikkeling verder heeft uitgewerkt zullen ze dan ook niet nalaten ouders en leerlingen te betrekken.
Het One Mile A Day project, waar we met Thuis In Houtem vorig jaar wat extra aandacht aan besteedden, wordt met plezier verder gezet. Het grote succes van de resultaten van vorig jaar, het enthousiasme van de leerlingen en leerkrachten, alsook de vlotte samenwerking met het CLB zijn slechts enkele redenen van de voortzetting. Na de krokusvakantie zullen we hier ongetwijfeld weer meer kunnen over vertellen.

Co-teaching, want samenwerken loont

Het aantal lesuren bepalen het aantal leerkrachten dat een school kan aannemen. De lesuren worden door de overheid echter aangeduid in de loop van februari, met ingang van september het volgende schooljaar. Dat kan voor sommige scholen leiden tot een uitdaging als blijkt dat er verschillende nieuwe leerlingen zich aanmelden op 1 september. Dit is wat dit jaar gebeurde in de Hofkouter. De lagere school kampt dan ook met grote klassen en daar moest iets op gevonden worden.
Voor het 6de en 4de leerjaar werd dan ook het nieuwe, opkomende, project "co-teaching" opgestart. Kort uitgelegd komt het er op neer dat er voor zowel het 6de als het 4de ruimte is voor 1,5 leerkracht. Voor het co-teaching project zijn dit jaar dan ook 2 extra leerkrachten beschikbaar die iets meer dan de helft van de week instaan voor de ondersteuning van de vaste leerkracht waardoor bij sommige lessen de klassen worden opgesplitst. Alsook kan het zijn dat er even 2 leerkrachten in de klas aanwezig zijn, wat heel positief is naar individuele ondersteuning van de leerlingen toe. Dergelijke projecten zorgen er eveneens voor dat er kan worden ingespeeld op de sterke punten van de leerkrachten. De ene geeft liever een les Frans, waar de andere beter is in het overbrengen van wiskunderegels. Doordat leerkrachten kunnen samenwerken, moeten ze niet alles alleen gaan voorbereiden of moeten ze niet alleen beslissingen nemen en kunnen ze terugvallen op elkaar. De Hofkouter is zich bewust dat nieuwe projecten ook een degelijke evaluatie vergen. Zij zullen dan ook na het 1ste semester hun oren te luister leggen bij de leerkrachten, ouders en bij de leerlingen zelf. Want hoe je het ook draait of keert, de leerling staat altijd centraal.

Bedankt aan directeur Griet en juf Ilse voor de zeer aangename ontvangst in jullie school. Wij hopen heel snel meer nieuws van jullie te mogen ontvangen!

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden