Bacchus PrinsenBal op vrijdag 1 december.

zaterdag, 18 november 2017

Op vrijdag 1 december staat er in zaal Sint-Michaël te Sint-Lievens-Houtem een “Bacchus Prinsenbal” op de agenda. Dan gaat het organizerende Bacchusteam na meer dan 25 jaar opnieuw op zoek naar een Prins Bacchus en Prinses Bacchante. De deuren openen om 20:11 en de hoofdvraag van de avond is: “Staat er na meer dan 25 jaar opnieuw een Prins Bacchus en Prinses Bacchante op?” Gunther Van Audenhove van het Bacchuscomité sprak met ons over de nieuwe plannen.

TIH: Vanwaar het idee om een Prins Bacchus en Prinses Bacchante te zoeken?

Gunther: Het Bacchuscomité heeft de betrachting het Bacchus gebeuren, dat toch meer dan 70 geleden ontstond, in stand te houden en waar mogelijk nieuw leven in te blazen. De afgelopen jaren mochten we vaststellen dat Bacchus in de lift zit. Het KientsesBacchus en Balmaské kunnen op meer deelnemers rekenen. Het aantal Houtemse carnavalsgroepen dat op Bacchuszondag, de eerste zondag van maart, de Bacchusstoet vormt neemt toe en als gevolg mogen we een groeiende de publieke belangstelling vaststellen. Het is gekend dat de centrale figuren van elk carnavalsgebeuren de Prins en Prinses zijn. Echter, net op deze vooraanstaande carnavals personaliteiten wacht Bacchus in Sint-Lievens-Houtem al meer dan 25 jaar. De laatste Prins Bacchus, Prins RICKY I, werd immers verkozen in 1992.

TIH: Waarom is het een eer als Prins Bacchus en Prinses Bacchante uitverkoren te worden?

Gunther: Om Prins Bacchus en Prinses Bacchante te kunnen worden dient eerst de kandidatuur door het organiserend Bacchusteam aanvaard te worden. Vervolgens worden beide kandidaten tijdens het “Bacchus PrinsenBal” door het aanwezige volk verkozen. Tijdens de avond van het “Bacchus PrinsenBal” zullen beiden het aanwezige publiek proberen te overtuigen dat zij uit het geschikte hout gesneden zijn om aansluitend de goedkeuring van het publiek te verkrijgen om de titel van Prins Bacchus en Prinses Bacchante te mogen dragen. Beiden mogen dan één jaar lang het Houtemse volk vertegenwoordigen in allerlei carnavaleske activiteiten en zijn uitverkoren om een vooraanstaande rol te spelen voorafgaand aan en tijdens het aankomende Bacchus weekend.

TIH: Wat zijn de eigenschappen die een goede Prins Bacchus en Prinses Bacchante nodig heeft?

Gunther: Vooreerst dienen zij een Houtemse achtergrond te hebben. Hierbij kunnen bijvoorbeeld in aanmerking komen: Wonen in Houtem, opgegroeid zijn in Houtem of actief lid zijn van een Houtemse carnavalsgroep. Tevens gaan we op zoek naar personen die reeds meerdere jaren betrokken zijn bij de Bacchus activiteiten en die een inspiratie kunnen betekenen voor anderen.

TIH: Eens verkozen, wat hoort er bij de taken van Prins Bacchus en Prinses Bacchante?

Gunther: Beiden zijn als het ware Bacchus ambassadeurs, ze fungeren gedurende één jaar als het uithangbord voor het Houtemse Bacchus gebeuren. Zij dienen voorafgaand Bacchus te promoten en aanwezig te zijn bij alle Bacchus activiteiten. Waar mogelijk vertegenwoordigen ze ook Bacchus op carnavals van de omliggende gemeenten en steden.

TIH: Hoe kijken jullie verder uit naar de Bacchus periode?

Gunther: Zeer positief! Daar waar de afgelopen jaren Bacchus pas aan bod kwam vanaf februari met het hoogtepunt in maart tijdens het Bacchusweekend, kunnen we met de organisatie van het “Bacchus Prinsenbal” reeds nu op heel wat belangstelling rekenen. Vorig jaar polsten we, bij de Houtemse carnavalsgroepen, voorzichtig naar interesse omtrent een “Bacchus PrinsenBal”. Door gebrek aan interesse belanden onze plannen toen helaas terug in de koelkast. Met het succes van de “Bacchus 2017” editie in het achterhoofd probeerden we het een paar maanden geleden opnieuw. Het doet altijd plezier vast te stellen dat inspanningen beloond worden. Immers, zowel een kandidaat “Prins Bacchus” als een kandidate “Prinses Bacchante” hebben zich ondertussen gemeld. Op 1 december zullen kandidaat “Jonas I” en kandidate “Nancy I” dingen naar de titel van respectievelijk “Prins Bacchus 2018” en “Prinses Bacchante 2018”.

Wie meer info wenst kan terecht op de Facebookpagina van Bacchus Leeft: https://www.facebook.com/Bacchus-Leeft-653601708033094/ 
TIH wenst beide kandidaten veel succes en vooral veel plezier! Wij blijven alvast het hele Bacchusgebeuren verder opvolgen.

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Helaas gaat dit jaar de kerstmarkt niet door op het Fabrieksplein 😧 Organisaties die zich geroepen voelen dit evene… https://t.co/KTyl8NYQiP

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden