Vier personen doen hun verhaal achter de schermen voor, tijdens en na Houtem Jaarmarkt

maandag, 06 november 2017

Houtem Jaarmarkt staat voor de deur. Velen ervaren de jaarmarkt als bezoeker, maar er zijn ook heel wat mensen die mee helpen om dit alles in goede banen te leiden. Thuis in Houtem ging op bezoek bij vier personen om hun kant van het jaarmarktgebeuren te horen. 

Vier interessante personen komen tijdens dit artikel aan het woord. Hun verhaal wordt gedaan vanuit hun eigen ervaring en de functie waarin ze fungeren tijdens de jaarmarkt.

Thuis in Houtem bedacht drie vragen waarop ze zelf hun antwoorden mochten formuleren:

  1. Wat betekent Houtem Jaarmarkt voor jou?
  2. Wat maakt Houtem Jaarmarkt zo speciaal?
  3. Hoe bereid jij je voor op Houtem Jaarmarkt?
BORIS VAN DORPE, ONDERTUSSEN BEKEND ALS BAKKER BORIS

Boris Van DorpeHoutem Jaarmarkt is altijd het moment geweest dat de dagen korter worden en we ons begeven in de gezellige drukte van mens en vee. Vooral de kleine kraampjes met lekkers spraken mij het meeste aan. Nu mag ik onszelf hierin letterlijk terugvinden.

De jaarmarkt is ook een jaarlijkse traditie die heel Houtem verenigt en personen van ver daarbuiten tot bij ons lokt. We zijn niet voor niets werelderfgoed!

Voor mij staat Houtem Jaarmarkt gelijk aan de lancering van mijn product, voor mij de kans om uit te pakken met wat wij in onze mars hebben als bakker-patissier in de moderne wereld. Geen wakker uur gaat voorbij zonder wel iets aan te passen in functie van deze start.

Terwijl allerlei machines uitvoerig worden getest en ingesteld, worden recepten aangepast, een site in elkaar gestoken, de winkelruimte opgefrist en alles gedaan om hygiënisch en veilig te kunnen werken.

Wij lanceren een exclusieve productlijn en het is een eer om dit in het hart van Houtem jaarmarkt in premiere te kunnen laten gaan!

Luc De Knijf: verbindingspersoon tussen de gemeente en Ter Kimme (rampencentrum)

Luc De KnijfHoutem Jaarmarkt is achter de schermen een hele organisatie. Twee dagen van drukte, planning en controle in de hoop dat alles goed verloopt voor de veiligheidsdiensten. Wat het heel bijzonder maakt voor mij is de samenwerking met de verschillende diensten zoals gemeente, brandweer, rode kruis en politie. Na zoveel jaren bouw je met vele personen een vertrouwensband op.

Mijn eerste 18 jaar jaarmarkt waren als verantwoordelijke van de brandweer: Voorpost Sint-Lievens-Houtem. De laatste 13 jaar ben ik verantwoordelijk voor de camerabewaking voor de hulpdiensten en de gemeente. In totaal ben ik 31 jaar verbindingsman tussen de gemeente en rustoord Ter Kimme dat op de jaarmarkt functioneert als rampencentrum.

Houtem Jaarmarkt zal mij immer bijblijven als een wederkerende werking van personen die zich hard inzetten om onze dagen van cultureel erfgoed te doen slagen voor de bezoekers van de jaarmarkt. Na al deze jaren ben ik van plan om rustig afscheid te nemen van de jaarmarkt.

Met een warm hart ga ik een laatste maal genieten van het marktgebeuren op het vernieuwde marktplein.

Lode De Moor: Dierenarts

Lode De MoorTijdens Houtem Jaarmarkt voel je jezelf deel van een eeuwenoude levende geschiedenis. Het is één van de weinige jaarmarkten in België met meer dan tweeduizend dieren, een markt, een thematent en een kermis waar een unieke volkse en bruisende sfeer heerst die je nergens anders terugvindt. De jaarmarkt leeft ook in de gemeente. De inwoners kijken er écht een heel jaar naar uit! De weken voor de jaarmarkt is het ook een veelvuldig terugkerend gespreksonderwerp. De combinatie van het leuke werk met mijn mede-dierenartsen en de daarop volgende welverdiende ontspanning met vrienden en familie maken de jaarmarkt 3 speciale dagen waar ik een jaar naar uitkijk.

Van alle jaarmarkten waar ik al van dienst geweest ben (vooral in Vlaams-Brabant), steekt Houtem Jaarmarkt om een aantal redenen er toch bovenuit: ten eerste is er de sterke aandacht voor dierenwelzijn en ten tweede is er, ondanks de grote schaal, een perfecte coördinatie tussen veiligheidsdiensten, gemeentepersoneel en vrijwilligers. Hierdoor verloopt de jaarmarkt toch elk jaar weer zonder veel problemen en in een gemoedelijke sfeer.

Voor mij persoonlijk zijn vooral de nachtshiften elk jaar heel bijzonder. Je hebt die eerste koude van het jaar, de personen die tot de vroege uurtjes over de markt dwalen, de zachte geluiden van de dieren die rustig en warm in het stro onder hun tent staan te dommelen en uiteindelijk bij het opkomen van de zon, de eerste marktkramers die hun kraampjes beginnen op te stellen.

Praktisch gezien zorg ik er altijd voor dat ik goed uitgerust ben en voorzie ik nieuwe, stevige werkschoenen en warme kledij. Die zaken zijn een absolute must aangezien ik tijdens mijn shiften zowel dag als nacht de hele tijd over de gehele jaarmarktzone rondloop.

Om een vlot verloop van laden en lossen te garanderen, is het belangrijk dat ik op voorhand de richtlijnen voor dierenartsen en handelaars enkele malen goed doorneem zodat ik zeker volledig op de hoogte ben om de handelaars professioneel bij te staan.

René Delvaeye: VZW Het Vlaams Haflingerstamboek (Vlaamse Haflingerclub)

Houtem Jaarmarkt betekent voor onze organisatie reeds meer dan 25 jaar een gebeuren waar je naar toe leeft. Door de jaren heen hebben we het hele gebeuren dan ook zien evolueren, met als gevolg dat continue bijsturen noodzakelijk was. Op regelmatige tijdstippen, reeds maanden op voorhand, op onze vergaderingen als VZW, staat onze deelname aan Houtem Jaarmarkt op de agenda. Deelnemen als vereniging aan zo’n groot evenement brengt heel wat met zich mee.

Wij zijn immers heel blij dat we in de benedenverdieping van de tent een drankstand mogen uitbaten. Samen met alle andere standhouders (beneden- en bovenverdieping), proberen we tijdens deze dagen, een bezoek aan de tent zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Samen met een hapje en een drankje naar ieders meug kan er rustig een babbeltje gedaan worden. Voor ons geeft het zoveel voldoening om jaar na jaar zovele personen te ontmoeten.

Je moet weten dat onze organisatie volledig opgebouwd is rond vrijwilligers, personen die zich ten volle inzetten tot het welslagen van die dagen met de verschillende activiteiten. Iedereen neemt dan ook de verantwoordelijkheid om zijn taak ten volle uit te voeren. Zo werken jong en oud als een perfect geoliede machine samen.

Wie is de Haflinger? Wie zijn wij? Wat doen wij?

Als VZW Het Vlaams Haflingerstamboek (ook wel “Vlaamse Haflingerclub” genoemd) staan wij ten volle in voor de promotie van het Haflinger paard.

Het Haflingerpaard komt van oorsprong uit Zuid-Tirol Oostenrijk, uit het dorpje Hafling. De Haflinger staat bekend om zijn soberheid. Dit betekent dat er geen hoge eisen gestelt worden aan zijn voeding om in conditie te blijven. Haflingers werden vaak gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen.

Bij ons is dit lieve paardje, vos van kleur, vooral gekend door zijn spierwitte manen en zijn goed karakter, waardoor de Haflinger heel geliefd is bij kinderen. Deze jonge ruiters kan je dan ook regelmatig aan het werk zien, hetzij op oefeningen, hetzij op tal van andere gelegenheden waaronder specifiek in Sint-Lievens-Houtem nu tijdens de winterjaarmarkt. Daar nemen zij deel aan de Livinus-stoet op vijdag 10 november.

Andere gelegenheden om met de Haflinger kennis te maken zijn natuurlijk de traditionele keuring telkenjare op 11 november op de Markt in SLH. Daar tonen zo’n 50-tal Haflingers zich van hun beste kant in verschillende reeksen. Het aangespannen rijden, bij het grote publiek misschien nog het meest bekend, daar weet de Haflinger eveneens zijn “mannetje” te staan, want zowel op vlak, heuvelachtig terrein, in groep of alleen, overal kom je ze tegen.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden