Fout

[OSYouTube] Alledia framework not found

Erfgoedcel Viersprong schenkt aandacht aan SLH

woensdag, 03 mei 2017

Zonder het onderhouden van onze banden met het verleden zouden we geen jaarmarkt hebben. Sommige mensen hebben het nog steeds moeilijk dat onze Markt wordt vernieuwd omwille van de "sfeer van toen". Heemkunde Houtem groeit elk jaar en verkoopt steeds meer en meer tijdschriften. Bacchus en de plaatselijke kermissen herleven. Dat onze geschiedenis, ons erfgoed, voor ons belangrijk is, staat met andere woorden buiten kijf. Erfgoedcel Viersprong laat weten wat hun aandeel is in ons verhaal.

Wat is Erfgoedcel Viersprong?

Erfgoedcel Viersprong is een organisatie die intergemeentelijke werkt rond cultureel erfgoed, met uitzondering van gebouwen gezien ze dit in Vlaandere opsplitsen. Hun werkingsgebied bestaat uit de gemeentes Lochristi, Destelbergen, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.
Een van de hoofdtaken is de ondersteuning van bestaande erfgoedverenigingen, zoals Heemkunde Houtem. Maar het kunnen verenigingen van verschillende aard zijn, niet enkel heemkundige verenigingen. Zo zijn er ook de verenigingen rond de reuzen, rond Bacchus, verenigingen die iets plannen rond hun eigen verleden,... Deze kunnen bij ons terecht voor advies, projectsubsidies voor onder andere erfgoedprojecten en vorming en nog zoveel meer.
Daarnaast hebben ze ook eigen projecten, zoals ‘Uit goeie grond’, dat nu loopt rond het tuinbouwverleden in onze regio.
Om al deze activiteiten te bekostigen ontvangt Viersprong subsidies van de minister van Cultuur.


Wat gebeurt er dit jaar voor Sint-Lievens-Houtem?

trage wegenWe hebben net de Erfgoeddag achter de rug. Daarrond verzorgt de erfgoedcel voornamelijk de communicatie rond wat er allemaal in de omgeving te doen is.
"Uit goeie grond" is een belangrijk thema voor dit jaar. In Houtem focussen ze op het verleden van de witloofteelt in de gemeente. In 2016 was er o.a. de succesvolle workshop ‘Kweek je eigen witloof’ in de bib. Begin 2017 lanceerden ze, samen met Gidsen Vlaamse Ardennen Extra, een groepsarrangement rond het thema. Dit werd ondersteund door Toerisme Oost-Vlaanderen. In september 2017 plaatsen ze op Letterhoutem dorp een audiozuil met verhalen van oud-witlooftelers en met extra info via de ErfgoedApp. De extra info zal te vinden zijn in alle gemeentes. Meer info kan je vinden via http://erfgoedcelviersprong.be/uitgoeiegrond/
Samen met HH wordt de wandeling tijdens de Dag van de Trage Weg gegidst aangeboden op 15/10. De natuurwandeling van Letterhoutem zal worden omgedoopt tot witloofpad. In de andere gemeentes zijn ook nog fiets en wandellussen rond het thema.
Tijdens Houtem Jaarmarkt 2017 wordt ook elk jaar iets met HH gepland. Voor dit jaar moet het nog verder uitgewerkt worden.
In elke gemeente werken ze ook aan de inventarisatie van het kerkelijk erfgoed. Met andere woorden de collecties objecten die zich in de kerken bevinden. In Houtem gaan ze hier in 2017 mee verder, samen met vrijwilligers.

Heb je interesse om hier aan mee te werken, neem gerust contact op met erfgoedcel de Viersprong voor meer info.
Website: http://erfgoedcelviersprong.be
Contactpersoon: Elisa De Puysseleyr: elisa.depuysseleyr@4sprong.be

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden